RAST CEN NEPREMIČIN SE NADALJUJE

Stanovanjske nepremičnine so se na letni ravni podražile za 15,6% (iz drugega kvartala 2021 napram drugemu kvartalu 2022), v samem drugem kvartalu pa za 3.5%, je objavil SURS. Obseg prodanih poslov se je nekoliko znižal zaradi kroničnega pomanjkanja izgradnje novih stanovanjskih enot, obeti za nadaljnjo rast cen pa so odlični.

V času inflacijskih pritiskov je ljubljanski nepremičninski trg odlična naložbena priložnost. Za to obstaja vsaj pet prepričljivih argumentov.

1. Povpraševanje je bistveno večje od ponudbe.

Primanjkljaj na trgu je približno 30.000 stanovanjskih enot. Zaradi manka prostih zemljišč s primernimi (rezidenčnimi) prostorskimi akti, pomanjkanja kapacitet gradbenih firm in zaradi dolgotrajnih postopkov pridobitve gradbenih dovoljenj se trend povečanja zaloge novih stanovanjskih enot ne more bistveno povečati.

2. Ljubljana je privlačna prestolnica z velikim selitvenim prirastom. 

Po podatkih SURS za leta 2012 do 2022 se v Ljubljano priseli okoli 1000 novih prebivalcev na leto. Novih stanovanjskih enot pa se letno zgradi le približno 500.

3. Rast vrednosti nepremičnin je statistično praviloma višja od inflacije.

Rast vrednosti nepremičnin je v času višje inflacije praviloma vedno nekaj odstotnih točk nad inflacijo samo. To pomeni, da je vaša naložba relativno varna pred padanjem vrednosti denarja v primerjavi z drugimi, bolj tveganimi naložbami.

4. Investicija se poplača prej kot v osmih letih.

Ljubljanski nepremičninski trg je v zadnjih treh letih zabeležil 12- do 15-odstotno letno rast vrednosti. Donos iz naslova oddajanja v Ljubljani znaša 2 do 3 % vrednosti nepremičnine letno. Oboje skupaj pomeni, da se lahko vaša naložba povrne prej kot v osmih letih. 

5. Upočasnitev investicij bo še dodatno spodbudila rast cen nepremičnin.

Rast cen gradbenega materiala in storitev v gradbeništvu je zavrla investicije zasebnih investitorjev v novogradnje. Glede na trenutno povpraševanje na trgu nepremičnin je moč sklepati, da bodo zaradi manka novih nepremičnin na trgu, cene nepremičnin še naraščale.

V galeriji slik si lahko ogledate aktualno stanje na gradbišču iz septembra 2022 pri čemer so v notranjosti Ville Schellenburg:

  • vgrajeni portali iz emperador kamna na vhodnih vratih v stanovanja
  • položen emperador kamen na portalu dvigala
  • položen kamen na hodniku, ki je enak fasadi Ville in so mu dodani detajli iz eprerador kamna
  • ena izmed zaključenih kopalnic s položeno sanitarno keramiko velikih dimenzij

Naložba v nepremičnine v Ljubljani je torej zelo pametna naložba, ki je poleg tega še varna in vsak dan bolj donosna – naložba v nepremičnine je naložba v vašo prihodnost. Toda take priložnosti so omejene. Ne zamudite svoje!

Kontakt: +386 40 505 081

info@schellenburg-living.com

www.schellenburg-living.com 

Izdelava spletnih strani Spletnik.si

chevron-down